Lagsbruk

Kaffistova i Innbygda i Trysil

Mållaget kjøpte hus og starta Kaffistove i 1917.

Sven Moren var sterkt involvert — også i dette norskdomstiltaket, og kona hans, Gudrid var styrar den første tida.

 

«På Lundebæk lå Kaffistova. Dette var det første stedet hvor det ble dreve kafé i bygda. Det var to av jentene fra Nordvik som begynte kafé der. Siden kjøpte mållaget lokalet og startet Kaffistove. Bygningen ble revet da Hagelund skulle bygges.

Det var et veldig trivelig sted, husker Sven: - Der var vi mye da vet du, og dreiv å herje med disse tenestejenten'. Der kunne du få kjøpt kaffe, kakao og forskjellige slags kaker og smørbrød. Det var ingen alkoholservering. En del av kontorfolka og lærerne spiste middag der.

I annen etasje var det fire rom som ble brukt som leiligheter til bestyrerinna og tjenestejenter. Bestyrerinna kom fra Tynset og ble gift med Johan Perup, sønnen til Jens Perup. Hagelund og Kaffistova var to helt like bygg, men på Kaffistova var det mer oppdelt.»

 

Har du opplysningar om denne stova? Send epost til Nils Seland

 

Annonse i avisa «Den 17. mai» frå 1920:

 

Aftenposten mars 1947: «Planer om å bygge samfunns- og herredshus i Innbygda. Kaffistova har sikret seg lokaler i nybygget.»

 

Henry G. Hansen (f. 1918) er født i Trysil, og var ansatt i Trysil Samvirkelag inntil han kjopte Kaffistova i 1973.

Dette står å lesa i boka «Den Frilynde Ungdomsrørsla. Norigs Ungdomslag i 25 år» frå 1921:

«Elles veit dei innvigde å fortelja at fylkeslage Trysalir og Trysil mållag no vil reise ei større hotellverksemd i Trysils sentrum og sope inn pengar i haugevis»

 

Kjelder:

Fylkeslaget Trysalir1877-1927

 

Sida er sist oppdatert:

Tilbake til hovudsida